Gamle Kabaler – Freecell, Edderkop & 7 Kabale (Spil Gratis)

Skrevet af: Liss

Edderkop Kabalen & Gamle Kabaler – Hvad er forskellen?

Kortspillet 7 Kabale med 3 kort af gangen er et klassisk spil, der nydes af millioner af mennesker på tværs af de syv kontinenter. I første omgang blev kabalen introduceret som en del af Microsoft 3.0-versionen for at gøre folk bekendt med at bruge tastaturet og musen på en computer.

Derfra spredte spillets popularitet sig og alle de klassiske versioner af kortspillet er den dag i dag stadig nogle af de mest populære spil som findes.

Det klassiske 7 kabale spil har dog gennemgået et par variationer gennem årene. Alle typer kabaler er et tålmodighed spil, hvor du kan investere endeløse timer på, at skabe relevante sekvenser og overføre dem til dine fundament bunker af spillekort.

Folk elsker at prøve nye variationer af spil som de kender i forvejen da det som regel tager tid at lære helt nye spil og kende. Dette var også en af grundene til, at edderkop kabale blev næsten ligeså populær som klassisk 7 kabale.

Spillet hedder oprindeligt Spider Solitaire  og tilbyder spilleren hurtig, og intens action. I sin kerne forbliver spillets koncept det samme som klassisk kabale dog med små ændringer, som du kan læse mere om nedenfor.

Ved at kigge på forskellene mellem 7 kabale og edderkop solitaire, kan du også beslutte, finde ud af hvilket af de to kortspil som passer bedst til dig og du kan spille alle de gamle kabaler helt gratis her på hjemmesiden.

Lighederne mellem Klondike & Edderkop Kabale

Du er ikke alene, hvis du ikke kan skelne mellem 7 kabalen og edderkop kabale og alle de andre typer af solitaire kortspil. Men der er også et par ligheder, og når du først har lært disse så begynder det at blive lidt lettere at lære de forskellige typer kabalespil som du ikke kender i forvejen.

Edderkop kabale har standardelementerne fra det klassiske kabale og dette inkluderer at du som spiller har følgende elementer i kabalen:

Nå, det er så også her, at lighederne slutter. Mens 7 kabale er en populær kabale-variation i Danmark, så er Edderkop kabalen kendt over hele kloden for sine lidt mere usædvanlige regler.

Forskelle mellem Edderkop og Gammeldags Kabale

Alle fire kulører bruges i 7 kabale, hvilket gør spillet udfordrende og er derfor ikke anbefalet til kabale nybegyndere da mange finder spillet meget svært. Til sammenligning har Spider Solitaire forskellige sværhedsgrader.

For eksempel spilles begynder niveauet i edderkop kabale med tooghalvtreds kort og en kulør. Mellem- og ekspert niveauet er for dygtige spillere som ønsker, at spille med mere end én kulør.

Kabale Spillets Primære Mål

Du vinder i almindelig 7 kabale ved, at bygge fire fundament stakke i korrekt rækkefølge efter farve, og du starter altid med esserne og slutter af med kongerne..

I Spider kabale skal du stable tretten kort af samme kulør i faldende rækkefølge. Når alle kortene er arrangeret på dit kabale tableau, kan disse spillekort overføres til kasseringsbunken.

Setup og opbygning af kort på dit kabale tableau

I begge kabale-varianter skal du arrangere kortene i faldende rækkefølge på tableauet. I de klassiske 7 kabaler er rækkefølgen af kort vekslende mellem sort og rød farve.

Spar fem kan f.eks. flyttes over på en kolonne med en ruder eller hjerter 6.

Her er reglerne dog lidt anderledes når vi kigger på edderkop kabale da du her skal arrangere kortene sekventielt, hvis alle kortene tilhører en lignende kulør. For eksempel kan spar fem flyttes over på spar seks.

Bunken hvor du får dine spillekort fra

Spilbunken er en af de væsentlige elementer i 7 kabale. Mens du som spiller kun kan få 1 eller 3 kort i uddelt i klassisk kabale så er reglerne en anelse anderledes i edderkop kabale.

Når du spiller edderkop kan du som spiller trække op til fem kort fra startbunken med spillekort og trække fem kort på én gang. Dette kan dog bryde den rækkefølge, du har sat i spider kabalen, og hvis du ikke passer på kan du miste en del points når du trækker for mange kort af gangen.

De tre mest spillede af alle de gamle kabaler i verden

Der 3 helt klare vindere nå man kigger på hvilke af de forskellige kabaler gamle som nye er de mest populære hos spillere over hele verden.

De 3 mest populære kabaler er rangeret rækkefølge baseret på hvor mange som spiller disse kortspil er som følger:

  1. 7 Kabale (Klondike Solitaire)
  2. Edderkop Kabale (Spider Solitaire)
  3. Freecell som også hedder Napoleon kabale på dansk.

Disse 3 kabalespil er de absolut mest populære. Der findes hundredvis af andre spil som kan kategoriseres som kabale men ingen af disse har opnået samme popularitet som disse 3 kabale-spil.

FreeCell Kabale (Napoleon)

FreeCell er dukket op som en anden populær variant af kabale som både kan udfordre populariteten hos edderkop og syvkabalen . Det er et populært kortspil, som er ved at blive mere og mere udbredt hos folk som elsker kabale spil.

Et højdepunkt ved dette spil er, at alle kort er synlig i starten af spillet. Det er et åbent spil, og du får ikke så mange overraskelser i spillet.

Da alle kortene er åbne, kan du lave solide strategier for at vinde. Udfaldet af spillet afhænger af ren og skær dygtighed, og der er meget lidt held involveret i freecell kabale. Dette spil er enormt populært over hele verden og har inspireret mange andre varianter. Undervarianterne ligner FreeCell, med kun et par enkelte tweaks for at holde spillerne engageret.

FreeCell spilles med et enkelt sæt spillekort. I begyndelsen bliver bunken delt ud i otte kolonner med forsiden opad. Spillet indeholder også fire fundamenter, og målet er at sortere kort fra hver kulør i en stigende rækkefølge.

Men sammen med disse fire fundamenter får du også fire lager bunker, som kan bruges til at opbevare et kort midlertidigt fra en hvilken som helst kolonne.

Tilføjelsen af disse 4 lager kolonner gør FreeCell anderledes end andre varianter af 7 kabale, og det er en detalje, som mange spillere finder interessant. Det er et hurtigt kabale spil, hvor du kan se alle kort og bestemme din strategi.

Når du har mestret denne variant, kan du prøve mere udfordrende freecell regler, hvor du spiller med flere kort.

Freecell er mest kendt i Danmark under navnet Napoleon kabale.

FreeCell, Edderkoppen og klondike sammenlignet

Kabalen er ikke bare et spil, men det er en påmindelse om alle de sjove tider, vi havde i vores liv. Uanset om du spiller Freecell, Edderkop eller 7 kabale så er kortspillet en form for byggespil som kræver logik og hukommelse og alle 3 spil kræver færdigheder for at vinde.

Derudover er det blevet bevist at denne type kortspil skærper din hjerne og din logiske tankegang da du bliver bedre til at tage beslutninger baseret på de informationer som du har til rådighed her og nu.

Der findes mange varianter af disse gamle kabaler, men de tre spil beskrevet ovenfor er tre af de absolut mest populære.

Du bør bestemt prøve en af disse 3 kabaler og til dit held kan du spille alle 3 spil her på liss.dk i ro og mag mens du lærer, at lægge din kabale!

Hvis du gerne vil lære hvordan du spiller edderkop kabale eller en af de andre spil på siden så kig forbi bloggen.

God fornøjelse og må kortene være med dig!

Liss.dk