Gammeldags Syvkabale ✔️ Alt om det klassiske kortspil 7-Kabale

Skrevet af: Liss

Sådan spiller du gammeldags 7 kabale (Klassisk Syvkabale)

Klassisk 7 kabale som også er kendt som Klondike Solitaire er kortspillet, som mange mennesker blot omtaler som “kabale” eller syvkabale. 7 kabale er langt den mest populære kortspil af alle kabaler, selvom der findes rigtig mange variationer.

Hvis du ikke var klar over, at der findes mere end én type kabalespil, så er det kortspil, du kender som kabale, sandsynligvis gammeldags 7 kabale, dette er ofte versionen der forbindes med 7 kabale windows 10.

Den klassiske variation af selve kabalen er et spil hvor det handler om at trække kort samtidig med at du sortere alle kortene. Du flytter spillekort mellem kolonner i et forsøg på at lægge kortene i 4 bunker af kort adskilt efter kulør.

 

Disse fire kortbunker kaldes også for fundamenterne i gammeldags 7 kabale. Det sjove og udfordrende ved 7 kabale er at du altid vil have nogle resterende kort du bliver nødt til at manipulere rundt ved brug af strategi og logisk sans før du kan opnå succes når du lægger kabalen.

Gammeldags syvkabale layout som bruges i næsten alle kabaler

Gammeldags 7 kabale regler diktere at du som spiller begynder med 28 kort uddelt i kolonner i dit kabale spil. Dette er også kendt som tableauet, dog kalder de fleste danske kabale spillere det for de syv grundlæggende kabalespil kolonner.

Syv kort uddeles i en række ved siden af hinanden og følger et helt bestemt mønster som også er grunden til det hedder 7 kabale på dansk. Det klassiske layout følger dette mønster og i næsten all andre af de bedste spil baseret på 7 kabale:

 

 

Det grundlæggende gameplay handler om at, hver gang et es dukker op når du er i gang med at lægge kabale med så placerer du esset i en af dine fire fundament stakke. De resterende 24 kort placeres øverst som en spillebunke, hvor du kan trække kort fra, når du har brug for yderligere kort da du ikke har flere muligheder i selve kabalen.

 

Ved siden af denne såkaldte kabale spillebunke har du det vi kalder for skraldespanden i 7 kabale. Denne bruges til de kort du trækker men, som du ikke kan bruge lige nu og her i dit gameplay.

 

Dette er basis layout som bruges i den mest populære kabale variant hvad enten du spiller online på computeren eller på din mobil eller er i gang med at lægge kabalen på dit stuebord med rigtige kort.

 

Billede af de 7 kolonner i kabalen:

Gammeldags syvkabale - Billede af de 7 kolonner i kabalen:

 

Hvor ofte går en 7 kabale op?

Det, der gør et spil 7 kabale muligt at vinde, er eksistensen af mindst én mulig løsning, der fører til sejr.  Selv om simulationer og matematikken fortæller os, at ca 80% af alle kabaler som du lægger har mindst 1 løsning så er dette ikke det samme som dine odds for, at vinde.

 

7 Kabalen kan have en løsning, og alligevel kan du som spiller ikke finde den. Det er dette faktum, der gør 7 kabale udfordrende og underholdende, og det er netop forholdet mellem disse to sandsynligheder der gør kortspillet så vanedannende.

 

Det helt korte svar er, at spillere med erfaring vinder ca 33% af deres kabale spil.

 

Et udenlandsk studie (Solitaire: Man Versus Machine) fra Stanford Universitet viste gennem simulationer, at de bedste kabale spillere over 2000 spil i alt lykkedes med, at lægge deres kabale i 36.6% af forsøgene.

Sådan lægger du en kabale og får alle kortene placeret korrekt

Søjlerne eller også bare kaldt for de 7 kolonner i kabale af mange mennesker er hvor det meste af dit gameplay foregår når du prøver at lægge en gammeldags 7 kabale. Hvis du spiller på kortspillet på en app så bruges ordet tableau for det meste men det betyder det samme.

 

De 7 søjler du har ved siden af hinanden er spillets primære legeområde. Det er her du forsøger at flytte kort fra kolonnerne til fundamenterne på spilskærmen eller bordet hvis du spiller med rigtige kort uden brug af elektroniske enheder.

 

Hvert fundament skal bygges op efter farve og rækkefølge fra es til kongen. Flyt alle kort, du kan, til de fire fundamenter . På tableauet kan du bygge på kortene med billedsiden opad, og bygge nedad i skiftende farver.

 

For at flytte et kort i en kabale kolonne, skal det vendes opad.

 

Hver gang du flytter et kort med billedsiden opad, lukker du op for kortet under det. Når der er flere kort med billedsiden nedad i en bunke, og du flytter kortet med billedsiden opad, kan du udfylde pladsen med en ledig konge.

 

Efter alle kortene i din spillebunke er blevet brugt kan du vælge at give op eller bruge bunken med de kort du ikke kunne bruge før i spillet og bruge den som nye spillebunke. Du kan give kort et ad gangen med billedsiden opad. Når du har uddelt alle kortene, kan du nulstille lagerbunken. Der er ingen grænse for, hvor mange gange du kan dele kortene ud.

Der er kun 2 mulige udfald i Kabale Spil

Kabalen går som sagt aldrig op hver gang så dette skal du være forberedt på. Mange mennesker har ingen anelse om hvor svært det kan være at få kortene placeret i den rigtige rækkefølge og at det kræver en lille smule logisk sans og strategi for at vinde spillet.

 

Det er en del sværere at komme af med hele bunken af kort og få fyldt de fire bunker i korrekt farve og rækkefølge. Men det er også en af grundene til at 7 kabale er et rigtig godt tidsfordriv.

 

Din kabale kan ende på en af to måder:

 

  1. Det lykkedes for dig, at vælge kortet (kortene) som er det bedste træk og som muliggør de sekvenser du har brug for i kabalen. Du vinder, da du har flyttet alle 52 kort til grundområdet baseret på farve og den rigtige rækkefølge.
  2. Du er helt ude af træk i din 7 kabale. Du har ingen bevægelser hverken inden for tableauet eller fra dine fire fundermenter. Du kan ikke bruge kortene fra din spillebunke. Kort sagt så har du tabt din 7 kabale

Forskellige variationer af gammeldags kabaler

Forskellige variationer af 7 kabale kommer med deres specifikke taktikker og i nogle tilfælde kabale regler, der vil gør det lettere eller svære for dig som spiller at lægge din 7 kabale.

 

Da vi primært diskuterer det grundlæggende spil 7 kabale her på Liss.dk, vil jeg holde mig til et par tips, der virker bedst i gammeldags kabale. Dette er blot nogle generelle retningslinjer. Den bedste 7 kabale strategi, du kan bruge, er at overveje dine fremtidige træk og løbende vurdere dine spil baseret på de nye kort, der bliver afsløret.

 

Hvis du gerne vil forbedre dig som kabale spiller så kan jeg anbefale dig at læse min blog og min artikler som for eksempel artiklen “10 Gode Grunde til at du bør spille Kabale” som jeg har fået rigtig god feedback på fra brugerne af hjemmesiden.

 

Solitaire, kortspil for én, har holdt globale spillere underholdt i århundreder nu. I hjertet af spillet er der en simpel forudsætning, men kreative spillere har taget det til et helt nyt niveau hundredvis af gange.

Kabale kortspil som tidsfordriv

Det er lige meget, om du spiller med et sæt kort, på din computer, tablet eller smartphone, Alle slags kabaler giver dig mulighed for at strategisere og forbedre dit gameplay med hver ny spil da erfaring og din logiske tankegang bliver forbedret jo mere du spiller.

 

Nogle af de mere kreative versioner af den originale kabale giver dig endda mulighed for at konkurrere mod vennerne.

 

Hvis du ikke har spillet siden du var barn, kender du måske ikke engang til de fleste af de nye kabale spin-offs, der tilføjer spillet et helt nyt niveau af spænding og udfordringer.

Du bliver aldrig for gammel til at lægge kabale!

 

Så næste gang du venter på et lægekontor eller sidder fast i toget i timevis, så tag et sæt kort (eller din telefon) frem og prøv nogle af de vores kabalespil her på siden.

Ingen modstander er påkrævet da du både er helten og skurken når du kæmper mod dig selv i 7 kabalen.

 

Må kortene være med dig!

Liss