10 Gode Grunde til at du bør spille Kabale i 2023

Skrevet af: Liss

Ordet “kabale” er meget tæt forbundet med ordet “solo”, som betyder “for eller udført af én person som er alene; uledsaget”. Ifølge Merriam Websters ordbog betyder ordet “kabale” “ethvert af de forskellige kortspil som kan spilles af en enkelt person, hvis formål er at bruge alle spillekortene ved at danne særlige arrangementer og sekvenser”.

Kort sagt, så taler vi om kortspil, som du spiller alene.

De forskellige varianter af 7 kabale kan nydes med et sæt traditionelle spillekort eller på skærmen på din personlige computer som en app på din mobil. Uanset hvordan du vælger at spille dine syvkabaler, så er kabalen en perfekt aktivitet underholdning, når du ønsker at slå tiden ihjel, mens du er på egen hånd.

Måske nyder du allerede at spille 7 kabale eller måske edderkopkabale, så kan du spille alle de populære varianter af kortspillet helt gratis her på Liss.dk!

Men uanset om du er en erklæret fan, der ønsker at retfærdiggøre din afhængighed, eller en skeptisk læser, der ønsker at lære mere om disse fascinerende kortspil, så er her er nogle gode grunde til, hvorfor du bør spille syvkabale, og grunden til hvorfor et kortspil hvor du spiller mod dig selv kan være så udfordrende og sjovt.

Kabale kortspil kræver ikke andre spillere end dig selv

Den første grund til at lægge en kabale er, at i modsætning til de fleste andre kortspil så kan du nyde et kabalespil, selvom der ikke er andre venner eller spillere nærheden. Du er måske i humør til at spille et spil, men dine venner eller familie har ikke altid tid og 7 kabalen hjælper med disse situationer.

Nogle gange har vi mennesker endda brug for noget ‘alenetid’ uden stress fra menneskelig interaktion. Når du spiller kabale, så behøver du ikke at forklare tingene til en anden person eller justere dit tempo, så det passer deres behov, eller vente på at andre spillere færdiggør deres korttræk.

Du har heller ikke den ekstra hovedpine af skænderi eller dårlig opførsel, der nogle gange kan ske, når konkurrence spil bringer det værste frem i os – At spille på egen hånd betyder, at du kan spille kort i dit eget tempo, når som helst og hvor som helst og på den måde som passer dig allerbedst. Dette giver normalt også en mere afslappende oplevelse.

Alle de forskellige 7 kabaler er nemme at lære

En del af skønheden ved kabale-spil er deres enkelhed og elegance. Alle de forskellige kabaler har et relativt ligetil regelsæt, der nemt og hurtigt kan overskues hvad enten du er ung eller gammel.

Uanset hvilken kabale som du spiller så er der garanti for, at du bliver præsenteret for en god udfordring. Alt for mange af de moderne kortspil kommer med en 20 siders manual og regelsæt! Andre kortspil har komplekse regelsæt, som du først endelig begynder at forstå efter at have spillet rigtig mange gange.

I modsætning hertil opererer de fleste gammeldags syvkabale kortspil med meget enkle regelsæt. Og når man først har styr på reglerne for én slags 7 kabale, så bliver det endnu nemmere at lære alle andre, fordi de ofte er baseret på de samme grundlæggende principper.

For eksempel deler mange det grundlæggende mål at forsøge at samle kort fra hver kulør i en rækkefølge fra es til konge, såvel som mekanikken til at bygge inden for en bestemt bunke kort (tableau).

Kabalespil er let tilgængelige for alle

Alt du behøver for at nyde kabalespil er et sæt kort eller en adgang til en god hjemmeside ligesom Liss.dk eller en mobil. Ofte har vi ikke tid eller energi til at trække det udstyr frem, der er nødvendigt for at dyrke vores andre hobbyer og sportsinteresser især ikke hvis man har haft en lang og stressende arbejdsdag. 

Det kan godt være du elsker at fiske, stå på vandski eller spille på musikinstrumenter, men hobbyer som disse har krav til udstyr og tager ofte meget tid og planlægning – og betydelig oprydning bagefter!

Men med kabale trækker du bare dine kort frem fra tasken eller klikker på din computer, og så går du i gang med at lægge dagens første 7 kabale. Det hjælper også, at næsten alle over hele kloden allerede er bekendt med et standardregler til 7 kabalen og værdierne af spillekort er et universelt sprog, så der er en meget lav barriere for adgang til disse kortspil.

Ved at spille en digital version af kabalerne, der håndhæver og underviser brugeren i reglerne, gør denne lære- og spille proces endnu nemmere for nye kabale spillere.

Syvkabale (solitaire) er helt gratis at spille!

I modsætning til mange moderne kortspil og brætspil, er alt, hvad du behøver, et sæt traditionelle spillekort – som du sikkert allerede ejer. Du kan købe apps eller software, hvis du virkelig vil, men der er masser af websteder ligesom Liss.dk hvor du kan spille gratis, såvel som gratis apps.

Og hvis du har en computer med Microsoft Windows, så har du sandsynligvis et par gode kabalespil allerede installeret og klar til brug! Mens mange andre hobbyer har udstyrs omkostninger og kræver en betydelig investering af penge eller tid, så er der ingen adgangsbarriere hvis du gerne vil spille 7 kabale.

De klassiske kabaler er gennemtestede og gennemprøvede

Rigtig mange kabale spil er blevet spillet og nydt af millioner af mennesker. De er ikke en den seneste gimmick som er blevet populær, og som risikerer at forsvinde når som helst. 

Mange af disse klassiske solitaire spil, går årtier og længere tilbage, og har bevist sig at være kortspil af værdi, så derfor overlever de alle de midlertidige spil som kun kortvarigt kan holde folks interesse.

Der er en en utrolig variation mellem de forskellige kabaler

Da jeg først blev introduceret til 7 kabalen (klondike solitaire) for mange år siden, var det med det med den amerikanske version af 7 kabale som også bare kaldes for Klondike.

Det er det kabalespil, som har været inkluderet i Microsoft Windows i de sidste 30 år. Men lav ikke den fejl at tro, at dette er den eneste type kabale som findes. 

Da jeg startede med at lægge kabaler anede jeg ikke, hvor mange forskellige kabalespil der faktisk findes! Det er rigtigt, at mange kabalespil deler lignende byggeteknikker med de samme type fundamenter og kortbunker som har det samme formål, at arrangere kortene fra es til konge.

Men der er også mange kabalespil, der er meget forskellige fra dette koncept. Så der er masser af variation at udforske og holde dig beskæftiget i lang tid, og bare fordi du ikke kan lide én stil eller kabale-type, så betyder det ikke, at du ikke finder en anden slags kabale, som du virkelig godt kan lide.

Kabale spil kan være så korte eller vare så længe, som du vil

En af de gode ting ved 7 kabale er, at du kan spille dem i moderate bidder. Det mest populære kabalespil nogensinde, Klondike, tager typisk kun omkring 5 minutter at spille hvis du tager et hurtigt spil.

Mange andre kabaler kan spilles endnu hurtigere. Men hvis du vil udfylde mere tid, kan du sagtens spille en række korte kabalespil eller sætte sværhedsgraden op.

Alternativt findes der også mere gennemtænkte kabalespil, som vil tage dig op til 15-30 minutter at spille på egen hånd, og som giver en længere oplevelse, der er tilfredsstillende og mere udfordrende når kabalen lykkedes.

Kabaler kan hjælpe dig med at udvikle logisk tænkning

Solitaire appellerer især til folk, der nyder udfordringen med logiske sekvenser og gåder. I modsætning til nogles opfattelse af, at det er tankeløse øvelser og hjerneløse aktiviteter, så kræver det både koncentration og logisk tankegang at lægge en kabale.

Det gør det til en intellektuel øvelse, der giver en rigtig udfordring, især for alle, der kan lide puslespil, mens den forbliver tilgængelig for næsten alle andre også. 

Hvad mere er, at de mønstre af logisk tænkning, som kabalerne kræver, har en masse crossover til andre områder i livet, hvor vi meget tit skal planlægge tingene.

Den logiske planlægning, der kræves af kabale, kan også give reelle belønninger, når vi anvender de samme princip på andre aspekter af livet. Kabalespil lærer dig at træffe bedre beslutninger.

De er utroligt tilfredsstillende at lægge en kabale

Øjeblikket, hvor du fuldfører en kabale, kan give dig en ægte følelse af præstation og tilfredshed. Dette hjælper med at bringe dig til en tilstand af godt humør og hjælper dig ved, at du får nogle positive følelser om dig selv og din præstation.

Især i en verden, hvor der er så meget negativitet, har vi brug for positive øjeblikke som dette, og kabalen giver os regelmæssige øjeblikke af belønning. Og selvom du ikke “vinder” et spil, er der stadig en følelse af præstation ved at have bygget noget op. Og da de fleste kabaler spilles hurtigt, når dette sker, starter du simpelthen forfra og prøver igen, og til sidst lykkes det dig, at lægge en korrekt kabale.

Kabaler er simpelthen sjove!

Hvilken anden grund har du egentlig brug for? Hvis du kan lide kabaler, som jeg gør, så er det grund nok til at spille dem! Det er bestemt grunden til, at så mange mennesker bare bliver ved med at vende tilbage til disse klassiske kortspil.

At spille kabale er en form for underholdning, rekreation og en måde at stresse af på i din fritid. Og hvis det er en fornøjelig aktivitet, som du simpelthen kan lide, så behøver man vel ikke andre grunde til at lægge en kabale i ny og næ.

Håber du kigger forbi Liss.dk og spiller med mig og alle de andre 7-kabale venner plus vi har også en facebook gruppe som hedder HyggeSpil hvor vi har det sjovt!

På gensyn Liss.dk