Grundlæggende 7 kabale Regler – Sådan spiller du kortspillet og bliver bedre ❤️

Skrevet af: Liss

Sådan opsætter du Kabale med kort

7 Kabale er et yndlingsspil for for mange mennesker som har adgang til en computer eller en telefon. Det er det perfekte kortspil hvis du lige står og har par minutter til overs eller keder dig.

Det er et af de mest populære kortspil der findes i hele verden! Men længe før elektroniske versioner blev opfundet, blev 7 kabale spillet med et rigtigt sæt kort, og det er stadig muligt at spille kabale spillet på den originale måde.

Men hvad hvis du ikke er sikker på, hvordan du opsætter kabale op i stuen eller køkkenet? Det er til disse situationer jeg har skrevet denne artikel.

Læs denne kabale guide for at lære

Allerførst så lad os kigge på hvad 7 kabale egentlig er så du hurtigt kan komme i gang med at lægge en kabale.

Hvad er et Kabale spil

Solitaire som er det internationale navn for syvkabale er et kortspil, der spilles af én person (deraf navnet). Det kaldes også nogle gange Patience eller Klondike.

Den nøjagtige oprindelse af kabale er ikke kendt, men spillet blev populært i det 19. århundredes Frankrig. Dens første litterære omtale fandt sted i 1788 i en tysk bog om spil antologi.

sådan spiller du 7 kabale

7-Kabalen bruger et komplet sæt kort med 52 spillekort i alt. Hvor lang tid spillet varer afhænger af, hvor lang tid det tager dig, at tage dine træk i kortspillet. Generelt set så tager spillet typisk omkring 5-15 minutter.

Hvis du har spillet meget online kabale, vil du måske bemærke, at det tager lidt længere tid at spille 7-kabale med rigtige kort, fordi du fysisk skal flytte og vende kortene selv, i stedet for blot at klikke på en skærm.

Formålet med kabale er, at få kortene ordnet i rækkefølge, fra lav til høj og for hver farve (hjerter, spar, klør, ruder). Esser er rangeret lavest når du lægger en kabale. For at vinde skal du have fire bunker kort (de fire fundamenter), organiseret efter kulør, som går i denne rækkefølge, fra bund til top:

Hvad er Held og Færdigheder når du spiller kabale

Meget 7 kabale spil afhænger af heldet i den rækkefølge, du trækker dine kort, så det er ikke muligt at vinde alle dine spil. Mange gange vil du sidde fast uden flere træk at spille og nødt til at tabe eller bruge dine færdigheder og forståelse for strategi til, at lave en omrokering af kortene.

Du har måske bemærket, at det er sværere at vinde kabale, når du spiller med rigtige spillekort.

Dette skyldes, at computergenererede kabalespil ofte er skabt for at øge chancerne for at vinde, især når man spiller på de lidt lettere niveauer.

Den faktiske sandsynlighed for at vinde kabale med et tilfældigt sorteret spil kort er omkring 1/30.

Du kan så forbedre dine vinderchancer afhængigt af dine kabale færdigheder og forståelse for strategi og spilteori. Jo mindre fejl du som spiller laver i 7 kabale jo støre er din chance for at kabalen lykkedes.

Setup af de klassiske kabaler

Der er masser af variationer af spillet som du kender som 7 kabale. Her er de grundlæggende regler baseret på den klassiske kabale til et korrekt setup af spillet.

Klassisk syvkabale setuppet har 3 grundlæggende elementer i sit setup:

Din tableau i kortspillet 7 kabale kan næsten beskrives som selve hjertet og essensen af dit kortspil. Et 7 kabale tableau er de syv kolonner i dit setup, hver med et kort med billedsiden opad og et varierende antal kort med billedsiden nedad under sig.

4 bunker til dine spillekort, hvor hver kulør vil blive bygget op (en farve pr. fundament) og er typisk placeret over tableauet i dit kabale setup.

Resten af dine spillekort. Disse kort er stablet med forsiden nedad, ofte i det øverste venstre eller højre hjørne af spilleområdet. Du trækker fra denne bunke, efterhånden som spillet skrider frem.

Kabale spillets gang efter setup

Fundamenterne begynder som tomme bunker uden noget på dem, så du behøver ikke at gøre noget for dem. Sørg dog for at efterlade plads øverst i dit 7 kabale setup til de kort, der til sidst placeret på disse pladser.

Hvor mange rækker i kabale laver du, når du sætter spillet op? Du vil lave syv kolonner til tableauet i dit spil og det er også derfor vi i Danmark kalder kortspillet for syvkabale. Den første kolonne til venstre har et kort, den til højre for den har to kort, den til højre for den har tre kort osv. indtil den 7. og sidste kolonne, som har syv kort.

For hver kolonne i kabalen vil kun det øverste kort være med billedsiden opad, hver af dem under det vil være med billedsiden nedad. I stedet for at stable kortene i en kolonne oven på hinanden, så spred dem lidt ud, så du nemt kan se, hvor mange kort der er tilbage i hver kabale kolonne.

Resten af bunken vil gå nedad som lagerbunken i øverste venstre eller højre hjørne.

Når du har sat dine kort op, er du klar til at spille kabale! Husk, at målet er, at flytte kort fra tableauet til fundamenterne, sorteret efter nummer og kulør.

Hjælp til dit 7 kabale Gameplay

Nu hvor spillet er sat op, er du klar til at lære at spille kabale med kort. Formålet med kabale er at opbygge hvert af de fire fundamenter i den rigtige farve og rækkefølge (es til konge). Når du har opnået det, vinder du spillet!

For at begynde din kabale uddeles kortene som beskrevet ovenfor. Du vil derefter se på kortene med billedsiden opad og se, om du kan foretage nogen kabale-træk. Hvert fundament skal begynde med et es,  så hvis du har nogle esser, der vises, kan du flytte dem op til en eller flere af fundamenterne.

Du kan muligvis også lave andre træk. Du kan for eksempel flytte kort fra en tableau-kolonne til en anden, så længe de opfylder følgende regler:

Grundlæggende, for at flytte et kort til et kort i en anden kolonne, skal det første kort være modsat farve og mindre i rang end det kort, det bliver flyttet til.

For eksempel kan du flytte en rød 9’er til en sort 10’er, men du kan ikke flytte en rød 9’er til en rød 10’er. Du kan heller ikke flytte en 10’er til en 9’er, fordi kortene skal gå ned i værdi. Når du har fjernet spærringen af et kort med forsiden nedad ved at flytte kortet/kortene med forsiden opad til en anden kolonne, skal du vende det med forsiden nedad.

Hver kolonne skal altid have mindst ét kort med billedsiden opad medmindre det er en tom kolonne. Foretag så mange træk som du kan, og når du er ude af muligheder, trækker du kort fra lagerbunken.

Når du har brug for nye kort fra lagerbunken, trækker du dem i en gruppe på tre. Dog trækker du kun et kort ad gangen varianter. Du skal bruge de kort, du kan fra gruppen af tre, og hvis der er kort tilbage, så læg dem i bunden af lagerbunken og træk et nyt sæt med tre kort.

Fortsæt med dette, gør hvad du kan. I nogle varianter kan du kun bruge en enkelt gennemspilning af lagerbunken, og i andre versioner kan du gennemgå den tre eller et ubegrænset antal gange.

Spillet slutter enten, når du vinder ved at fuldføre de fire fundamenter, eller du løber tør for træk.

Edderkop Kabale Setup

Til edderkop kabalen skal du bruge to hele sæt kort med 52 spillekort i hver. Målet ligner det samme som i klassisk 7 kabale, bortset fra at, fordi der er to hele sæt kort i spil nu, vil der være otte fundamenter at færdiggøre (to for hver kulør).

Din opsætning af edderkop kabale indeholder ti kolonner med fem kort. De første fire kort i hver kolonne gives med billedsiden nedad, og det øverste kort i hver kolonne er med billedsiden opad.

Efter at edderkop kabalen er blevet sat op, fortsætter spillet med de samme regler som traditionel kabale. Når du mangler træk, deler du kort med billedsiden opad på kolonnerne. Hvis du leder efter edderkop kabale strategi og regler så er der nye artikler publiseret du kan finde i min blog.

Sådan opsætter du Free Cell

Free cell er en anden populær version af syvkabale. Det kræver et sæt kort at spille FreeCell. For at sætte kortspillet op, laver du plads til fire åbne fundamenter ligesom i 7-kabale og fire åbne “celler”.

Kortene uddeles, alle med billedsiden opad, i otte overlappende kolonner, så du kan se forsiden af hvert kort. Der vil være fire kolonner med syv kort og fire kolonner med seks kort.

Målet med spillet er det samme som klassisk kabale -Nemlig at fuldføre de fire fundament stakke ved at flytte kort rundt i tableauerne – men i FreeCell kan et hvilket som helst af de øverste kort i en tableau-kolonne flyttes til en af de fire “frie celler” for at lette bevægelsen af kortene og dermed give dig flere træk.

Sådan opsætter du kabale til 2 personer

Du behøver ikke altid at spille kabale alene!

Double Solitaire, som det ofte kaldes, er en måde for to personer at spille 7 kabale på. Denne version kræver også to sæt kort (et til hver spiller). Kortene skal kunne skelnes fra hinanden på en eller anden måde, så spillerne kan se, hvilke kort der er deres, så brug ikke to identiske sæt spillekort.

For at sætte to personers kabale op, står de to spillere over for hinanden og sætter hver kabale op på den originale måde, med én lille forskel:

Begge personer spiller efter traditionelle 7-kabale-regler, men spillere kan også opbygge en hvilken som helst af de otte grundstakke, de vælger. Det betyder, at hver fundament kan indeholde en blanding af kort fra begge spillere. Spillet slutter, når ingen af spillerne kan foretage flere træk.

Vinderen er den spiller med flest kort i de otte fundamenter.

Håber du kunne lide artiklen og husk du kan både spille 7 kabale og FreeCell som jeg nævnte i artiklen helt gratis her på hjemmesiden. Hvis du gerne lægge en 7 kabale på arbejdet så kan du tage et spil her på hjemmesiden.

Må kortene være med dig i din næste kabale!

Liss